{ "title": "Ayağa Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/ayaga-kramp-girmesi.jpg", "date": "19.01.2024 04:20:25", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Ayağa Kramp Girmesi, kaslarımızı hareket ettirdiğimiz zaman oluşan kasılmaların bir benzeri olan kramp, kasılmaların aksine istem dışı son derece şiddetli, ağrılı ve uzun süreli olan kasılmalardır. Herhangi bir hareketiniz ile kaslarınızı kasmadığı nız halde bazı sinirler kasılmayı tetikleyerek kramp ortaya çıkmaktadır. Normal hareketlerimizi yaparken oluşan sıradan kasılmalar sonrasında beynimiz gevşeme sinyali gönderir, kramplarda bu gevşeme sinyali net değildir ve kas gevşeyemez. Kramp giren kasta oluşan sertleşme gözle görülebilir veya dokunarak hissedilebilir düzeydedir. Kramplar birkaç saniye sürdüğü gibi 15 dakikaya kadar uzanan ve hatta daha uzun süren kasılmalar şeklinde de meydana gelebilmektedir. Sonunda tamamen kramp geçene kadar aynı yere üst üste kramp girmesi de mümkündür. Kramp girmesi hemen herkesin başına gelebilir fakat farklı nedenlere bağlı olarak oluşan farklı kramp türleri de vardır. Yetişkinlerde daha sık rastlanan kramp şikâyetinde yaşın ilerlemesiyle birlikte artış görülmektedir. Vücudumuzda hareket sağlayan hemen her iskelet kasına kramp girebilmektedir ancak ayak ve bacak krampları daha yaygın olarak görülmektedir.

Ayağa Kramp Girmesi; uzun süreli yaşanıyor ise öncelikle doktor yardımı alınması ve oluşan krampların sebebi araştırılmalıdır. Özellikle ayak krampları yoğun egzersiz ve susuz kalma sonucu olabilmektedir. Şeker hastaları, gebeler, kalp damar hastalığı olan kişiler ve böbrek hastalığı olan kişilerde görülmektedir. Ayak kramplarında minerallerin önemi büyüktür. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara neden olabilmektedir. Gebelik dönemlerinde de kramplara sıklıkla rastlanır. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğin de hızlı bir şekilde gelişme göstermesi toplardamar üzerindeki baskıyı artırarak gebelerde dolaşım problemlerine neden olmaktadır. Toplardamara artan basının yanı sıra kalsiyumdan fakir beslenme de gebelerde kramplara neden olabilmektedir. Özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyması ve annenin de bu ihtiyaca yeteri kadar karşılayamaması geceleri ayaklarda ve bacaklarda kramp oluşmasına neden olmaktadır.; kaslarımızı hareket ettirdiğimiz zaman oluşan kasılmaların bir benzeri olan kramp, kasılmaların aksine istem dışı son derece şiddetli, ağrılı ve uzun süreli olan kasılmalardır. Herhangi bir hareketiniz ile kaslarınızı kasmadığı nız halde bazı sinirler kasılmayı tetikleyerek kramp ortaya çıkmaktadır. Normal hareketlerimizi yaparken oluşan sıradan kasılmalar sonrasında beynimiz gevşeme sinyali gönderir, kramplarda bu gevşeme sinyali net değildir ve kas gevşeyemez. Kramp giren kasta oluşan sertleşme gözle görülebilir veya dokunarak hissedilebilir düzeydedir. Kramplar birkaç saniye sürdüğü gibi 15 dakikaya kadar uzanan ve hatta daha uzun süren kasılmalar şeklinde de meydana gelebilmektedir. Sonunda tamamen kramp geçene kadar aynı yere üst üste kramp girmesi de mümkündür. Kramp girmesi hemen herkesin başına gelebilir fakat farklı nedenlere bağlı olarak oluşan farklı kramp türleri de vardır. Yetişkinlerde daha sık rastlanan kramp şikâyetinde yaşın ilerlemesiyle birlikte artış görülmektedir. Vücudumuzda hareket sağlayan hemen her iskelet kasına kramp girebilmektedir ancak ayak ve bacak krampları daha yaygın olarak görülmektedir.

Ayağa Kramp Girmesi; uzun süreli yaşanıyor ise öncelikle doktor yardımı alınması ve oluşan krampların sebebi araştırılmalıdır. Özellikle ayak krampları yoğun egzersiz ve susuz kalma sonucu olabilmektedir. Şeker hastaları, gebeler, kalp damar hastalığı olan kişiler ve böbrek hastalığı olan kişilerde görülmektedir. Ayak kramplarında minerallerin önemi büyüktür. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara neden olabilmektedir. Gebelik dönemlerinde de kramplara sıklıkla rastlanır. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğin de hızlı bir şekilde gelişme göstermesi toplardamar üzerindeki baskıyı artırarak gebelerde dolaşım problemlerine neden olmaktadır. Toplardamara artan basının yanı sıra kalsiyumdan fakir beslenme de gebelerde kramplara neden olabilmektedir. Özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyması ve annenin de bu ihtiyaca yeteri kadar karşılayamaması geceleri ayaklarda ve bacaklarda kramp oluşmasına neden olmaktadır.
" } ] }