{ "title": "Ayak Tabanına Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Ayak-Tabanina-Kramp-Girmesi-17.jpg", "date": "19.01.2024 02:54:09", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "Ayak tabanına kramp girmesi, kişinin yürümesini engellerken ciddi bir kasılmayla canını acıtır. Bu durum bütün gün ayakkabının içinde kalan ayakların, fazla yürüme sonucunda ve kişi kiloluysa bu yüke maruz kalmasıyla ortaya çıkan bir kasılma durumudur. Genç yaşta ayak tabanına kramp girebileceği gibi bu durum daha çok yaş ilerledikçe yoğunlaşmaktadır. Bazı kramplar saniyeler kadar kısa sürerken bazıları da 10 dakikayı bulabilir. Kramp vücuttaki kasların isteksiz olarak kasılmasıyla oluştuğundan gevşeme olayı kontrolsüz ve gecikmeli olabilir. Hareket etmemizi sağlayan her kasa kramp girebilir. Korkulacak bir durum değildir fakat kişi kramp girdiğinde kişi kendini serbest bırakmalıdır.

Ayak Tabanına Kramp Girmesi Neden Olur?

Ayak tabanına kramp girmesini tetikleyen başka bir durumda kişinin uzun süreli olarak ayakta kalması, ayağını zorlaması, yanlış hareket yapması, kasların birden kasılması ve stres olabilir. Vücut geliştirme sporları ve başka spor dallarıyla uğraşan kişilerde de ayak tabanına kramp girmesi sık sık görülür. Ayak tabanına kramp girdiğinde sakin olunmalı ve hemen kramplı bölgeye masaj yapılmalıdır. Bazen de ayak tabanına kramp girmesinin nedeni yaz aylarında sıcak havadan dolayı sıvı kaybının fazla olmasıdır. Sıcaklığın bir belirtisi olarak görülen durumlarda bol su içilmelidir. Kandaki bazı değerlerin düşük olması durumunda da kramplara rastlanmaktadır. Kandaki magnezyum ve kalsiyumun olması gereken değerin altına düşmesi sonucunda kramplar sıklaşır. Bu tip durumlar genellikle yaşlı ve hamilelerde görülmektedir. Bu tarz durumlarda kramp oluşumunu önlemek için magnezyum ve kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenme ve vitamin takviyesi kramp oluşumunu önler.

Ayak tabanına kramp girmesi bazen de kullanılan tıbbi ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Ayak tabanına kramp girmesi gece krampları halinde de görülebilir. Gece krampları gün içindeki yorgunluğa ve kas kasılmalarına bağlı olarak gerçekleşir. Ciddi bir durum değildir fakat bazı durumlarda ağrılı olur ve uykudan uyandırır. Ayak tabanına kramp girmesi dolaşım bozukluğundan, kas ve sinirlerin hasar görmesinden dolayı da meydana gelebilir. Ayak tabanına kramp girmesinin birçok nedeni olduğundan dolayı kişi kendi kendine doğru tespitte bulunamayabilir. Ayrıca ayak tabanına kramp girmesi sık sık görülüyorsa doktor kontrolünden geçmeli ve alınması gereken önlemler bir an önce alınmalıdır. Ayak tabanına kramp girmesini çeşitli ve doğru egzersizler yaparak atlatabilirsiniz.

" } ] }