{ "title": "Baldıra Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/baldira-kramp-girmesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:44:12", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Baldıra Kramp Girmesi, bilindiği gibi insan vücudunun her tarafı kaslar tarafından çevrelenmiştir. Bir insanın yaklaşık olarak vücudunda bulunan kas miktarı 640'a yakındır. Baldıra giren kramp ise kişinin gün içerisinde sayılamayacak kadar gevşeyip kasılan bir ya da birden fala kasın istem meydana gelerek kasılması veya herhangi bir ağrı nedeni ile kasılarak serleşmesinden meydana gelir. Kasılmalar ise vücut kısımlarında yer alan kaslar arasında baldır ve ayaklarda en fazla rastlanmaktadır. Çoğunlukla geceleri meydana gelen baldır kramplarının nedenleri çok çeşitli olarak sayılabilmektedir. Baldırda meydana gelen krampların grupları ise özellikle hamile bayanlar, yaşlılar ve vücut sisteminin çalışmasını sağlayan vitamin ve mineralleri tam almayan kişilerde yaşanmaktadır. Baldıra kramp girmesinin nedenleri içinde en ön sırada yer alan iki nedenden ise yorgunluk ve soğuk olarak bilinmektedir. İnsan vücudu yorgun olduğu zaman ve soğuk ortamda kaldığı dönemlerde genellikle kan dolaşımın yavaşlamasından dolayı kasların normal hareketleri için oldukça gerekli olduğu bilinen şeker ve oksijenin kaslara yeteri kadar ulaşamamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca gün içerisinde kişinin aşırı yaptığı egzersizler nedeni ile aşırı yüklenme sonrasında adalelerin yorulması, aşırı yorgunluk, aynı pozisyonda kıpırdamadan hareketsiz uzun zaman kalmak ve aşırı su kaybı da bu nedenler arasında yer almaktadır. Kramp giren baldır kısmında meydana gelen kasılmalar yaklaşık olarak birkaç dakika kadar devam edebilir. Bu sırada kasılmaların önüne geçmek için veya kasılma süresini en aza indirmek amaçlı masaj uygulama ve esnetme hareketleri krampa yardımcı olmaktadır. Ayrıca kramp sırasında kasılan baldır kısmına iğne batırmak veya çimdik atmak gibi uygulamalar zararlı olacağı için uzmanlarca tavsiye edilmemektedir.

Gün içerisinde veya gece uykuda baldır kramplarıyla karşılaşmamak için ilk olarak beslenmemize dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle tüketilen besinlerde potasyum içerikli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Genellikle magnezyum ve potasyum eksikliğinden dolayı oluşan krampların en aza inmesine faydalı olacaktır. Faydalardan yararlanabilmek için de özellikle yüksek miktarlarda potasyum barındıran besinlerin bol miktarda tüketilmesi gereklidir. Ayrıca krampların azaltılması için bazı gıdaların miktarını artırırken bazı gıdaların da tüketiminin en aza indirilmesi de kramplar üzerinde olumlu etkiler sağlayacaktır. Bu nedenle nikotin, alkol ve kafeinin aşırı tüketilmesi baldır kramplarının artmasında etken ve zararlı maddeler içinde bulunduğundan tüketiminin en alt seviyelere çekilmesine veya tamamen bırakılması ile krampların vermiş olduğu ağrı ve sıkıntıların yanı sıra krampların oluşma sıklığını en aza indirecektir.

Kan seviye değerlerindeki eksiklikler nedeni ile meydana gelen baldır krampları dışında, yatak hastaları ve masa başında sürekli oturarak çalışmak zorunda kalan kişilerin genellikle kan dolaşımlarının yavaşlaması sebebi ile oluşabilmektedir. Meydana gelen krampları hafifletmek amaçlıda bacak ve baldır kaslarını güçlendirmek adına uygulanan egzersizler de baldır kramplarına engel olabilecek unsurlar içinde yer almaktadır. Sıklıkla ve kısa süre içinde yenilenen krampların herhangi farklı bir hastalığın belirtileri de olabileceği durumunu da göz ardı etmemek gerekirken krampların oluşma nedeni oldukça basit sayılan vitamin eksikliği neticesinde de olabilmektedir. Bu her iki durumdan da emin olabilmek adına mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda büyük fayda vardır.
" } ] }