{ "title": "Bebeklerde Kasılma", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Bebeklerde-Kasilma-73.jpg", "date": "20.01.2024 12:35:19", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kasılma, sebepleri ve bu kasılmaların tedavi yolları ile ilgili birçok bilimsel bulgu bulunmaktadır. Halk arasında kasılma diye adlandırılan bu terim yanlış bir kullanımdır. Eski yıllarda kan kalsiyum seviyesi azlığına bağlı olarak ve aniden ortaya çıkan tüm davranışlar kasılma diye adlandırıldı. Günümüzde ise kasılma yani diğer adıyla tetani kandaki kalsiyum ve magnezyum miktarının az olması nedeniyle vücuttaki düzensizlikten meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu kasılmalara bebeklerde rastlanıldığı zaman oldukça tedirgin edici oluyor. Bebeklerde kasılma bazen önemsiz ve normal gibi görülebilir fakat bu kasılmalar ileride ciddi ve kalıcı hasarlara neden olabilir.

Bebeklerde kasılmanedenleri

Temel nedeni raşitizmdir. Raşitizmin günümüzde de var olduğunu birçok anne baba hatırlamaz. Fakat ılıman iklimlerin hiçbiri ya da hiçbir iyi beslenme rejimi yeterince D vitamini size sağlamakta yeterli olamaz. Daha doğumdan itibaren özellikle de normal kilosunun altında ve normalden erken doğmuş çocuklarda günde yaklaşık olarak 6 damla D vitamini almak gerekir. 5 yaşına kadar her çocuk en azından hiç olmazsa kış aylarında yüksek dozda D vitamini içeren bir ilaçtan bir ampul içmesine ve beslenme rejiminin bol miktarda kalsiyum içerikli olmasına (Baklagil süt ve süt ürünleri peynir yoğurt yumurta kuru meyve sebze) dikkat etmelidir. Raşitizm hastalığı bebeklerde kasılmaya neden olur.

Bebeklerde kasılmanın başka bir nedeni su kaybıdır. Bebeğinize yeteri kadar su vermeniz gerekmektedir. Doğumdan hemen sonra bunları kontrol etmeniz gerekir. Yoksa beyinde ve vücutta kalıcı hasarlara neden olabilir.

Bebeklerde kasılma kalsiyum ve mineral eksikliğinden kaynaklı olabilir. Bunları kontrol etmeniz gerekmektedir. Emzirme döneminde tek besin kaynağı süt olan bebeğinizin bu besinleri alabilmesi için içtiği sütün kalitesinin artması gerekir. Buda sizin almış olduğunuz besinler ile sağlanır. Ayrıca D vitamini için bebeğinizi kısa süreli güneşe çıkarınız.

Bebeklerde kasılmayı önleme yolları

Kasılmalar çok sık gerçekleşiyorsa doktorunuza başvurun. Yanlış veya bilinmedik tedavi yöntemi uygulamayın. Bunun dışında bebeğinize su vermeyi unutmayın ve sütünüzün kalitesini artıracak besinler tüketmeye özen gösterin.
" } ] }