{ "title": "Çeneye Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/ceneye-kramp-girmesi.jpg", "date": "21.01.2024 08:57:25", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Çeneye Kramp Girmesi, Çenenizi davranış ettirince ağrı hissediyor, klik sesi duyuyorsanız çenede bir sorununuz var demektir. Çene ekleminde bulunan kramplar, çene ağrısına, eklem seslerine, çiğneme bozukluklarına, ağız açamamaya ne sebeple olabiliyor. Çene ekleminin, boyunda omurgaya ve ağızda dişlere yakın olması sebebiyle, bu bölgelerdeki rahatsızlıklar çene eklemini rahatlıkla etkileyerek şikâyetlere ne sebeple olabilmektedir. Normal bir kişi çene eklemini; çiğneme, yutma, soluk alıp verme ve konuşma esnasında gün içerisinde tahmini 2 bin kez kullanır. Aşağı çenenin hareketleri, boyun ve çene kaslarının birlikte hareketi ile oluşur. Aşağı çene kemiği; aşağı, yukarı, öne ve yanlara gerçek davranış edebilmektedir. Bu düzenin bozulması, çene ekleminde meydana gelen ya da oluşabilecek bir bozukluğun da habercisi olabilmektedir. Çene eklemi hastalıklarında en mühim tanı yolu muayenedir. Gereğinde yalnızca fizik tedavi doktoru değil, bununla birlikte diş hekimliği, plastik cerrahi üstelik psikiyatrist değerlendirmeleri de gerekebilmektedir. İyi bir kontrol sonucu olarak problem bir sürü büyük oranda tanı edilir. Ne var ki bununla birlikte röntgen, MRI benzeri radyolojik incelemelerinin de teşhiste önemini vurgulamak gerekiyor.

Çeneye Kramp Girmesinin Sebepleri Nelerdir?
Çene Kramplarında Görülen Şikâyetler

Kaslarda hassaslık ve ağrılar: Çene kısmında ya da yanaklarda hissedilen ağrılardır. Çoğunlukla diş sıkma sebebiyle belirir. En bir sürü görülen şikâyetlerden biridir.

Çene hareketlerinde değişiklik ve kısıtlılık: Eklem anatomisinin bozulmasına ve/veya ağrıya ilişkili olarak ortaya çıkabilir.

Eklem sesleri: Eklem diskinin yerinden kayması ya da çok kireçlenmeye ilişkili olarak belirir.

Ağızda kayma: Eklemlerde ortaya çıkan anatomik ve fiziksel bozukluklar, ağız açılışında ve kapanışında bozukluklara sebep olur.

Çiğneme düzeninin bozulması: Ağrı, ağız hareketinde değişiklik ve tek taraflı çiğneme benzeri etkenler farklı çiğneme bozukluklarına sebep olur.

Ağzı açamama: Ağrıya, eklem anatomisinde değişikliklere ve ileri derecede kireçlenmelere ilişkili oluşabilmektedir.

Sıkıntı, karamsarlık ve diğer ruhsal bozukluklar: Ağrı, ağız hareketlerinin kaybı ve beslenme bozuklukları sonucu sıkça karşılaşılmaktadır.

Kulak çınlaması, başı dönmesi ve halsizlik benzeri şikâyetler: Çene ekleminin bilhassa boyun hareketleri ile yakından ilgili olarak ortaya çıkar.

Kulak, boyun, dişler, üstelik burun ve göze gerçek dağılan ağrılar: Çene ekleminden farklı bölgelere gerçek dağılan ağrılar sıkça görülmektedir.
" } ] }