{ "title": "Damar Kasılması", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Damar-Kasilmasi-21.jpg", "date": "22.01.2024 01:09:33", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Damar Kasılması, Atardamar duvarında oluşan sertleşmeyle birlikte damarın esnekliğini kaybetmesiyle yaşanan ve ateroskleroz damar sertliği olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Erkekleri daha çok etkiler. Damar kasılması, beyin kanaması, kalp enfarktüsü, beyin trombozu olgularında ana etkendir. Bacaklarda oluşan kangren de önemli bir unsurdur. Bu tür durumlara sebep olmadığında, özgün bir belirtiye de sahip değildir. Damar kasılmasının niçin kaynaklandığı konusunda da yeterli bilgi yoktur. En fazla vücutta bulunan orta ve büyük atardamarlarda damar kasılmasına rastlanır. Normal durumda esnek bir yapıya sahip olan atardamar çeperleri, içinden geçen kanın miktarına göre genişleyebilir ya da daralır. Bu özellik atardamarlara kan dolaşımındaki kanın miktarını düzenleme olanağı sağlar. Fakat damar kasılması oluştuğu zaman atardamar duvarları sert bağ dokularıyla kaplanır ve sahip oldukları esneklik ortadan kaybolur. Oluşan bu sorunu damarda içeriye doğru büyüyen oluşumlar ve aterom plakları takip eder. O zamanda damarların boşluğunda daralma ve içinden geçen kanın miktarında azalma meydana gelir. Daralma arttıkça damar tıkanması sorunu meydana gelir.

Damar kasılması nedenleri: Bunun oluşma nedenleri için çeşitli varsayımlar ortaya atılmıştır. Bu varsayımların arasında ikisi daha fazla dikkate alınır. İlkinde damar kasılmasının sebebi olarak yağlar sorumlu tutulmuştur. Üç katmandan meydana gelen atardamarlarda iç katmanda bir kat hücre, ortadaki katmanda kas dokusu, altında elastik bağ dokusu bulunur. Yağlar damar basıncı tarafından iç katmana doğru gönderilir. Normalde yağlar atardamar duvarından lenf dolaşımına gider. İkinci varsayımda ise bu rahatsızlığın başlamasına neden olan süreç farklılaşır. Damar kasılmasını başlatan sebep, damar duvarında bulunan lezyondan kaynaklanan pıhtılaşma olayıdır.

Damar kasılması belirtileri: bu rahatsızlığın kendine özgün belirtileri yoktur. Ortaya çıkan belirtiler damardaki lezyonların belirgin hale gelmesi ile belli olur. Sadece %5-10 vakada klinik belirtiler görülür. Belirtiler damarda lezyonun bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Çünkü dokulara yeteri kadar oksijen gitmemekte ve bölgedeki kan dolaşımı kısıtlanmaktadır. Beyinde damar kasılması meydana gelirse, görmede ve konuşmada problemler, yer ve zaman kavramlarında bozukluk, hafıza kaybı, kol ve bacaklarda ani güç kaybı ortaya çıkarak, beyin trombozu meydana gelir. Kalbi etkilediği zaman oksijen azlığından kalp kasılması zayıflar. Bu olay kalpte ritim bozukluğuna, koroner damar lezyonlarına sebep olarak, miyokart enfarktüs gelişir. Bacaklarda damar kasılması meydana gelirse, kramplar, ciltte kalınlaşma, ağrı, renk koyulaşması gibi sorunlar kangrene kadar gider. Böbrekleri etkileyen damar kasılması şayet küçük damarları da etkilerse oldukça tehlikeli durumlara yol açabilir.

Damar kasılması tedavisi: bu rahatsızlığın neden kaynaklandığı tam olarak bilinmediği için, damar kasılmasına has tedavi seçenekleri yoktur. Ama en önemli tedbir insanın doktorun beslenme önerilerine uymasıdır. Çünkü kabul edilen varsayıma dayanarak aşırı yağlı beslenmenin damar kasılması üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Bu tür besinleri tüketmekten kaçınarak, damarlarda oluşan fazla yağ birikimine engel olmak mümkün olabilir. Bunun yanı sıra kolesterol ilaçları ve pıhtı çözücü ilaç tedavisi kullanılabilir. Gerekli olursa damar kasılması sorunu meydana gelen damarda bu bölgenin by pass ameliyatı ile değiştirilmesi sağlanabilir.

" } ] }