{ "title": "Gebelikte Kasılma", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Gebelikte-Kasilma-98.jpg", "date": "19.01.2024 16:53:04", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "
Gebelikte Kasılma, her annenin yaşadığı biyolojik bir olaydır. Gebelik sayesinde insan nesli devam etmektedir. Anneler de insan neslini devam ettirmek adına en kutsal görevi üstlenmiştir. Genel olarak 9 ay süren gebelikte her ay farklı kasılmalar meydana gelebilir. Bu kasılmalar sadece doğum kasılmaları olabilir. Doğum kasılmaları dışında da gebelik döneminde meydana gelen bazı kasılmalar vardır. Bu kasılmalar arasında kalan anneler sürekli telaşa düşüyor ve bazı kasılmalar doğum kasılması ile karıştırılıyor.

Gebelikte kasılma nasıl olur?

Kasılmanın nasıl hissettireceğini önceden anlamak mümkün değildir. Gebelikte kasılmalar zamana, bölgeye ve nedenlerine göre değişkenlik gösterir.

Braxton Hicks Gebelik kasılmaları (Yalancı Doğum Sancısı): Gebelik döneminde bu kasılma genelde ilk hissedilen tiptir. İlk gebelik kasılması olduğu için kasılma ısınmaları diye tanımlanır. Genelde gebelik döneminin 4-9 ayları arasında meydana gelir. Karın bölgesindeki kasların kasılması ile oluşur. Genellikle fiziksel işlerle meşgul olurken meydana gelir. Bu şekilde kasılmaları hiç yaşamamız olabilirsiniz bu endişe edilecek bir durum değildir. Bazı anneler bu kasılmaları fiziksel şartlardan dolayı yaşamazlar. Bu kasılmalar fazla can yakmaz ve gelip geçicidir. Düzensiz olarak kasılmaları hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz pozisyonda değişiklik yaparak kasılmayı yok edebilirsiniz.

Gebelikte Erken Doğum Kasılması: Bebeğinizin gelmek üzere olduğunu haber veren kasılma tipidir. Tüm anneler bu kasılmaları hisseder. Sadece kasılmaları hissetme şiddetleri değişkenlik gösterir. Bazen yalancı doğum sancıları ile karıştırılır. Bu kasılmalarda pozisyon değiştirmek kasılmaları önlemez. En kısa sürede hastaneye gitmeniz gerekir. Çünkü bu kasılmalar doğumun habercisidir. Karın kaslarınız sertleşir ve sancılarınız artar. Bu kasılmalar rahim ağzını uyardığı için ağrılar daha fazla olur. Bu kasılmalar erken doğumun habercisidir.

Gebelikte Doğum Kasılması: bu kasılma bebeğinizin gerçek habercisidir. Diğer kasılmalardan farklı olarak burada sancılar daha fazla şiddetlenir. Hissedilen sancılar adet sancılarına benzer. En kısa sürede hastaneye gitmeniz gerekir. Bazı annelerde sancı belden başlayarak dalgalı bir şekilde karna kadar ilerler. Sancı önce orta seviye de gelir daha sonra zirveye çıkar ve son olarak da söner. Bu süreçte karnınız çok sertleşir ve karnınızın alt arka kısmında sancılar daha çok hissedilir. Bu kasılmalar anneden anneye farklılık gösterir. Kasılmalar genel olarak 60 ile 80 saniyede bir gelir ve doğum gerçekleşene kadar sancılar devam eder.

Gebelikte Kasılma Olursa Ne Yapmam Gerekiyor?

Doğum yaklaştıkça yukarıda saydığımız kasılmalar artar. Kasılmaların gerçek doğum kasılması öğrenmenin en kolay yolu rahim ağzını muayene etmektir. Kasılmaların ne kadar sürdüğüne-şiddetine dikkat edin. Sonra bu kasılmaları kontrol zamanı doktorunuz ile paylaşın.
" } ] }