{ "title": "Kalçaya Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/kalcaya-kramp-girmesi.jpg", "date": "21.01.2024 13:57:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kalçaya kramp girmesi, oldukça acı verici, anide başlayan kas krampları sonucunda gelişir. Böyle bir sorunda kalçanız dokunmaya bile hassas hale gelir. Bu kişinin yürümesini bile etkiler. Hareketlerini kısıtlar, kramp geçinceye kadar ağrı çeker. Kalçaya kramp girmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Sadece egzersizlerden sonra değil, hastalıklarda, gebelikte, yaşlılıkta sıkça görülebilir. Özellikle böbrek hastalığında, diyabet ve kalp hastalıklarında kramp oluşması yaygındır. Kaslar kişinin hareketlerini yapmasına yardımcı olan, iç organların çalışmasında etkili olan önemli yapılardır. Hareketleri isteğimiz dahilinde olduğunda, faydaları çoktur. Ancak gelişigüzel, istemsiz şekilde kasılmaları bu sorunların yaşanmasına yol açabilir. Kramplar çeşitli şiddetlerde, sürede meydana gelebilir. Birden fazla kas demetinde görüldüğünde daha şiddetli kramplar meydana gelir.

Kalçaya kramp girmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Kalçaya kramp girmesi sorunu olan kişiye yardım edecek olan kişi öncelikle sakin olmalıdır. Kasları gerginlikten dolayı dokunmaya bile hassaslaşan kişiye karşı sabırlı olunmalı, nazik davranılmalıdır. Hastalarda kendisine yardım edecek kişilere karşı sabırlı olmalıdır. Hastanın rahatlaması için, kendisine yardım edeceğinizi bilmesi gerekir.

Öncelikle hastanın düz bir yere yatırılması gerekir. Kalçada kramp giren bölge sıkıca kavranmalıdır. Bu şekilde kramp giren bölge yavaşça eski konumuna getirilmelidir. Bu sırada hafif bir baskı uygulanması yeterli olur. Kalçanın hafifçe hareket ettirilmesi krampın etkisini azaltacaktır. Bunu yapabilirse hastanın kendisi de yapabilir. Ancak gebelik döneminde kalçaya kramp girmesi halinde, mutlaka bir başkasının desteği alınmalıdır.

Kalçaya kramp girdiğinde kişinin bacağı da hareketsiz kalır. Bu esnada yürümede zorluk çekilir, hatta kişi yürüyemez. Bu yüzden dinlenmeye alınan kişinin bacağı hareket ettirilmelidir. Ancak ağır hareketlerle bunu yapmalısınız. Bunu yaylanarak yaparsanız daha faydalı olur.

Yüzme sırasında kalçaya kramp girmesi halinde, kişinin sakin olması ve sırt üstü şekilde yavaşça yüzerek dışarı çıkması gerekir. Panik yapılırsa çok zor durumda kalınabilir. Eğer yanınızda biri varsa, kalçanızı hafifçe ovmasını isteyebilirsiniz. Kramp etkisindeki kişi kısa sürede yorulacağından, en kısa sürede suyun içinden çıkmaya çalışmalıdır.

Kalçaya kramp girmesine engel olmak amacıyla bol su tüketilmelidir. Özellikle sıcak günlerde buna özen göstermelisiniz. Alkol alımını kısıtlamalısınız. Kramp oluşmasının altında yatan etkenler belirlenerek, bunlardan uzak durulmalıdır.
" } ] }