{ "title": "Kas Krampları", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/kas-kramplari.jpg", "date": "20.01.2024 17:46:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kas krampları, vücudunuzu saran kaslarda çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Bunlar kasların istem dışı, ağrılı ve oldukça şiddetli kasılmasıyla ortaya çıkar. Süresi kasların gevşemesine kadar devam eder. Normalde kaslar isteğimiz dahilinde kasılır. Ancak kas kramplarında istek dışında bazı sinirler bu kasılmayı tetiklemekte ve kas krampları ortaya çıkmaktadır. İstek dahilinde kaslar kasıldığında beyin gevşeme sinyalini gönderir ve durum normale döner. Kas kramplarında ise beyinden gelen gevşeme sinyali doğru anlaşılmaz, dolayısıyla kaslarda gevşeme olmaz.

Kaslarda meydan gelen kramplarda kasların sertliği dokunmayla ve gözle rahatlıkla görülebilir. Krampların tam olarak düzelmesine kadar bazen üst üste kramplarda olabilir. Bunun nedenleri farklı olduğu gibi, herkes bunun etkisinde olabilir. Özellikle yaşın ilerlemesi durumunda daha sık yaşanır. Hamile kadınlarda da sıkça gözlenir. Özellikle bacaklarda ve ayaklarda görülen kas krampları yaygındır.

Kas krampları neden olur?

Yaralanmalar: Yaralanma, kemik kırığı gibi sorunların ardından vücudun savunma mekanizması kas kramplarının oluşmasına neden olabilir. Bunun sebebi bölgenin hareketini azaltmak ve korumak amacıyla olabilir. Kasların zarar görmesi durumunda da kramplar gözlenebilir.

Kasların aşırı kullanılması: İşi gereği ya da aşırı spor yapmanın neticesinde fazla kullanılan kaslarda kramplar olabilir. Kramplar hareket sırasında, sonrasında gelişebilir. Kaslardaki aşırı yorgunluk, çok çalıştırılan kasların gevşemesine yetecek enerjinin tükenmesi sonucunu doğurabilir. Bu nedenle uzmanlar insanların bazı hareketleri yapmamasını tavsiye ederler. Örneğin yemekten sonra aşırı egzersiz, yüzme gibi aktiviteleri bu nedenle önermezler. Özellikle yüzme sırasında gelişen kas krampları, yemeğin ardından vücudun mideyle ilgilenmesi sonucunda meydana gelir. Ayrıca aşırı çalışmadan sonra atılan terle birlikte vücutta mineral kaybı olması da kas kramplarının bir nedenidir.

Uzun süre oturmak, yatmak: bu tür davranışlar kan dolaşımını yavaşlatacaktır. Ayrıca kaslarda yorgunluğa yol açacaktır. Bu kas kramplarının oluşma nedenleri arasındadır.

Vücudun susuz kalması: Suyun az içilmesi ya da ağır çalışmayla birlikte su kaybının olması kramplara yol açabilir. Sıcak havalarda, egzersizlerden sonra, idrar sökücü ilaçların alınması, suyun az içilmesi gibi etkenler vücudu susuz bırakacağından, kas krampları daha fazla etkili olur. Aşırı terleme, sodyum eksikliği gibi nedenlerde krampların oluşumunda etkilidir.

Kanda potasyum, kalsiyum, magnezyum eksikliği: Kalsiyum, magnezyum eksikliğinde sinir uçları ve sinirlerin etkili olduğu kaslarda uyarım artar. Hamile kadınlarda, yaşlılarda görülen kas kramplarının nedenleri arasında bunlar bulunmaktadır. Bu süreçlerde beslenmede yapılan hatalar, kalsiyum ve magnezyum eksikliğine neden olabilir. Ayrıca idrar söktürücü ilaçların kullanılması, aşırı kusma, derin ve uzun süreli nefes alma, yetersiz beslenme, paratiroit bezinde çalışma düzeni bozukluğu, D vitamini eksikliği kas kramplarına neden olabilir. Doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları, kolesterol hapları, diyalize girme gibi etkenlerde kas kramplarına yol açabilir.

Çeşitli hastalıklar: Özellikle diyabet, böbrek hastalıkları, bel fıtığı, nöropati, MS, sinir sıkışması, ishal, tiroit hastalıkları, Parkinson hastalığı gibi rahatsızlıklar kas kramplarına neden olabilir. Bu tür kramplar genellikle geceleri etkili olur.
" } ] }