{ "title": "Kramp Girince Ne Yapılır", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Kramp-Girince-Ne-Yapilir-33.jpg", "date": "19.01.2024 00:00:13", "author": "Nur Melike Akçadağ", "article": [ { "article": "
Kramp Girince Ne Yapılır, Kramp herhangi bir kasınızı kendi yapmış olduğunuz hareket sonucunda oluşan kasılmalarla değil de bazı sinirlerin kendi kasılmalarıyla oluşan son derece şiddetli, ağrılı ve uzun süren kasılmalardır. Kramp giren kasta sertleşme meydana gelir ve ağrılı geçer. Kramplar kısa sürebildiği gibi 15 dakika veya daha uzun sürebilir. Bu kasılmalardan diyabet hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar oldukça şikâyetçi olurlar. Hatta mineral eksikliği olan kişilerde bile görülmektedir. Bunun nedeni magnezyum, potasyum, kalsiyum eksiklikleri kramplara, kasılmalara sebep olmaktadır. Gebelik döneminde de sık sık görülmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin iyice büyümesinden kaynaklanan bu durum toplardamar üzerinde bir baskıya neden olur bunun sonucunda da kasılma meydana gelebilir. Aynı şekilde annenin bünyesi bebeğin kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yeterli olamadığı durumlarda da kramplar artış gösterebilir. Kasların spor ya da meslek gereği fazla kullanmak kasların yorulmasına ve kasılmaların fazlalaşmasına neden olmaktadır.

Kramp Girince Ne Yapılır?

Kramp girdiğinde öncelikle sakin olmanız gerekmektedir. Sakin olmamanız durumunda kendinizi sıkarak kasılmayı daha da artıracak ve uzun sürmesine sebep olacaksınız. Eğer yanınızda birileri varsa o kişilerden yardım isteyiniz. Yardım istediğiniz kişinin de gayet sakin ve soğukkanlı olması gerekir. Yardım eden kişi ilk önce kramp giren kişi yatağa veya düz bir zemine yatırarak kası esnetmesi gerekmektedir. Bu esnada dikkatli olmak lazım. Kramp girmiş ayağı bir elinizle kavrayıp diğer elinizle de baldırını desteklemeniz gerekir. Kramp giren ayağı eski haline getirmeye çalışırken yani yukarı doğru kaldırırken baldırına da hafifçe baskı uygulayın. Sıcak su torbası veya ısıtılmış sıcak bir havlu yardımı ile kramp giren kası gevşetmeniz mümkündür. Eğer kramp geçirirken tek başınıza iseniz kasılan kasınızı veya ekleminizi düz bir şekilde tutarak gevşemesine yardımcı olmak için küçük dokunuşlarla ovalayarak veya yukarıya doğru hareket ettirerek kasın gevşemesine yardımcı olabilirsiniz.

" } ] }