{ "title": "Kramp", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/kramp.jpg", "date": "21.01.2024 00:53:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kramp, vücutta istenmeyen şekilde oluşan kasılma tarzındaki olgulardır. Vücudumuzda her tarafta kaslar bulunmaktadır. Kaslar gün içinde sayısını bile bilemediğimiz miktarda kasılır ve gevşer. Bunlar aniden istem dışı, ağrılı şekilde kasılıp sertleştiğinde kramp dediğimiz rahatsız edici sorunları yaşarız. İnsanlar en fazla ayaklarında ve baldır kısmında krampları yaşar. Geceleri kramp oluşması daha sık görülür. Özellikle hamile kadınlarda, yaşlı kişilerde, vücudunda vitamin ve mineral eksikliği olanlarda kramp daha fazla oluşur.

Kramp neden olur?

Krampın oluş nedenleri arasında yorgunluk ve soğuk önemli bir yer tutar. Çünkü soğukta kan dolaşımı yavaşlar ve kasların çalışmasını sağlayan oksijen ile enerji gereksinimin sağlandığı şeker kaslara yeteri kadar gitmez. Yorgun olunan zamanlarda aynı etkiler söz konusu olur. Bu yüzden kaslar özellikle kendilerini korumak amacıyla aniden kasılarak krampların olmasına neden olurlar. Bunun dışında egzersizlerin gereğinden fazla yapılması, kasları çok yormak, vücudun su kaybetmesi, hareketsiz şekilde aynı pozisyonda uzun süre kalınması gibi etkenlerde kramp oluşumuna yol açabilir. Kramp önemli bir hastalığın neticesinde ya da vitamin eksikliği gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenle bir belirti olarak önemsenmeli ve doktora gidilmelidir.

Kramp sırasında ne yapılmalı?

Kramp sırasında meydana gelen kasılmalar birkaç dakika etkisini devam ettirebilir. Bu sırada krampın etkisini ve süresini azaltabilmek amacıyla bölgeye masaj yapılması, kasların esnemesini sağlayacak hareketler yapılması yararlı olacaktır. Halk arasında kramp oluştuğunda bölgeye iğne batırma, çimdikleme gibi uygulamaları uzmanlar tavsiye etmemektedir.

Kramplardan yakınan kişilerin beslenmesine özen göstermesi de gerekir. Özellikle potasyum alımına dikkat edilmelidir. Çünkü potasyum ve magnezyum eksikliği kramp nedeni olarak bilinir. Bu yüzden potasyum içeriği fazla olan yiyecekler tüketilmelidir. Bu özellikle potasyum eksikliğinden kramp sorunu olan kişilere faydalı olur. Bunun yanında bazı besinlerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. Özellikle alkol, sigara ve kafein alımı mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bunlar krampların olma sıklığının azalmasına yardımcı olur.

Özellikle masa başı çalışanlarında, yatak istirahati yapan kişilerde kan dolaşımının yavaşlaması yüzünden oluşan krampların önlenmesi amacıyla, bacak kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olacak egzersizler yapılmalıdır. Bu oldukça yararlı etkiler yapacaktır.

Krampları önlemek amacıyla neler yapılabilir?
" } ] }