{ "title": "Spor Yaparken Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Spor-Yaparken-Kramp-Girmesi-57.jpg", "date": "21.01.2024 12:52:49", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Spor Yaparken Kramp Girmesi, Spor yaparken gelen kramplar uzun süredir elektrolit ve minerali dengesizliğine bağlanmıştır. Bunlar kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan ve başka önemli işlevleri olan kalsiyum, potasyum ve sodyum başta olmak üzere kandaki minerallerdir. Fakat son araştırmalar kasların gerginliği ayarlayan sinirlerin kramplarda daha çok rol aldığını düşündürmektedir. Yine de minerallerin alınmasına özen gösterilmesi gerekir. Kasın normal aktivitesi esnasında bu maddeler çok tüketildiği gibi, bazıları terlemeyle de atılmaktadır. Böylece, kasın yorgunluğu ve bu maddelerin eksikliğinde meydana gelen krampların engellenmesi için, bu maddeleri içeren süt ve süt ürünleri, meyveler ve özellikle koyu yeşil, sarı ve kırmızı renkli sebzelerin tüketilmeleri gereklidir.
Bunların yanında, terleme ile kaybedilen sıvının yerine konması gereklidir. Kış mevsiminde en az bir litre, yazın ise en az iki litre su tüketilmesi gerekir. Ayrıca, yoğun terleme ile tuz kaybı da belirgin olacağından aktif olan ya da spor yapan bireyler, özellikle sıcak havalarda günde en az üç çay kaşığı tuz almaları gerekir. Uzun süren zorlayıcı spor etkinlikleri bunları tüketebilir ama bunun kramplara neden olduğuna dair çok az bulguya rastlanır. Dehidrasyon da ana şüphelilerden (Elektrolit dengesini negatif bir biçimde etkileyecektir) biridir. Güney Afrika'da Cape Town Üniversitesinde iyi planlanmış bir çalışmada kramplı insanların daha fazla susuz kalmış ya da düşük elektrolit konsantrasyonlarına sahip olmadıkları bulunmuştur.

Spor yaparken giren krampları geçiştirmek için önerilen bol su içmektir, fakat yine bunu destekleyebilecek çok az bulguya rastlanmıştır. Spor içeceği üretici firmaları için çalışan bazı araştırmacılar, terlemeden dolayı sodyum kaybını suçlarlar ve kramp girmesini engellemeye yardımcı olması için tuzlu, tatlandırılmış spor içeceklerini önerirler. Bu araştırmalar ve bulgular yine de yeterli değildir. Birçok araştırmacı, mineral ve vitamin takviyeleri egzersizle gelen kramplarını engelleyemez demektedir.

Spor Yaparken Kramp Girmesi Nasıl Önlenir?

Yapılan bir araştırmada yetersiz kondisyonun yanı sıra aşırı yorgunluk ve bitkinlik kas krampına neden olabilir. Belirli ilaçlar ve damar sertliği gibi bazı tıbbi durumlar da kramplara sebep olabilir. Ancak kramp geçiren çoğu bireyin sağlığı son derece iyidir. Spor yaparken giren krampı önlemenin anahtarı doğru hazırlık ve antrenmandır. Yüklenme ve dinlenmenin çok iyi ayarlanması gereklidir. Sağlıklı yaşam için spor yapan bireyler için bunun anlamı çalışmaların dozunun kademeli olarak arttırmak olduğudur. Aniden ve aşırı yapılan yüklenmelerden kaçınmalıdır.

Spor esnasında oluşan kramplardaysa, eğer baldır krampını durdurmak için ayak kaval kemiğine doğru bakacak biçimde esnetilir. Ayak parmakları ve parmakların köklerini kavrayıp çekerek esnemesine yardım edilebilir. Kaslara masaj yapmak yardımcı olabilir, bu acıyabilir ama mutlaka devam ediniz. Birçok sporcuda ısıtma ya da buzla soğutma, kas krampında rahatlama sağlar ama bunlar spor sırasında mümkün değildir. Ayakları duvara dik olarak 70-100 cm uzakta durarak; bir ayağı duvardan 30 cm uzakta olacak biçimde öne getiriniz. Kollar duvarda öne eğiliniz, arka diz düz ve arka topuk yerde olmalıdır. 10-30 saniye tutup, daha sonra bacakları değiştirin ve tekrar ediniz. Düzenli olarak yapıldığında bu esneme hareketleri krampların önlenmesine de yardımcı olabiliyor.
" } ] }