{ "title": "Uykuda Ayağa Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Uykuda-Ayaga-Kramp-Girmesi-36.jpg", "date": "19.01.2024 07:18:46", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Uykuda Ayağa Kramp Girmesi, Kramp gün içerisinde sayısızca kasılıp gevşeyen bir veya birçok kasın aniden kasılması istem dışı ve ağrılı olarak sertleşmesine denmektedir. Kramp, kasılma vücudun en çok baldır ve ayak bölgesinde görülür. Kramp genellikle geceleri daha çok görülür ve nedenleri de çok çeşitli olmaktadır.

Uykuda Ayağa Kramp Girmesi Kimlerde Görülür? Daha çok geceleri meydana çıkan kramp vücut mekanizmasında büyük rol oynayan vitaminler, potasyum, kalsiyum ve minerallerin eksikliği olan kişilerde görülmektedir. Uykuda ayaklara kramp en çok kasların Dehidrolize olması ve uzun bir süre aynı pozisyonda hareketsiz yatılması sonucu meydana çıkar. Geceleri meydana gelen kramp en çok hamileler, yaşlılarda görülür.

Ayaklara Kramp Neden Girer: Krampın girme nedenleri arasında en çok bilinen iki nedeni vardır insan vücudu yorgun veya soğuk ortamlarda fazla kaldığında kan dolaşımı yavaşlar, kasların çalışması için gerekli olan şeker ve oksijenin kaslara eksik ulaşması ile kaslar kendilerini ani kasılmalar ile korumaya almasından dolayı meydana gelir. Gün içinde ayaklara aşırı yüklenmek, yorucu egzersizler yapmak, aşırı yorgunluk, fazla su kaybı, uzun süre hareketsiz kalmak gibi nedenler uykuda ayaklarda kramp oluşmasına neden olmaktadır. Ayaklarda oluşan kasılmalar birkaç dakika sürer, kramp girdiği an fazla zorlamadan hafif masaj yapılarak kasılma süresini azaltmak mümkündür. Kramp geçtikten sonra kramp giren ayakta uzun bir süre ağrı devam eder. Gece uykudayken ayaklara veya başka bölgelere kramp girmesi çoğu insanların başına birçok defa gelmektedir. Ayaklarına kramp giren hastalar kramp girdiği esnada ayaklarını gererek kurtulabilirler. Gece ayaklara kramp girmesine neden olan birçok etken olabilir. Kramplara neden olabilecek pek çok dahili ve nörolojik hastalıklar vardır. Bunlar sinir sıkışması, bel fıtığı, distoni, nöropati, Parkinson hastalığı, damarsal yetersizlik, alkol alımı, kullanılan bazı ilaçlar gece uykudayken ayak, bacak kramplarına neden olmaktadır.

Uykuda Ayağa Kramp Girmesi Tedavi: Kramp tedavisinde ilk olarak bir nöroloji uzmanına gidilerek altta yatan hastalıkların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Yapılan tetkikler sonucu bir sorun bulunmazsa gece ayaklara kramp girmesi en az iki aydır devam ediyorsa ve haftada en az 3-4 defa gece giriyorsa ve bir gece içinde birden fazla ortaya çıkıyorsa tedavi edilmelidir. Tedavi ilk önce hastaya ayak bileklerini germe ve gevşetme egzersizleri yaptırılır. Fakat bu yöntemler ile bir sonuç alınmaz ise ilaç tedavisine başlanılır. İlaç tedavisinde E vitamini, kinin, kalsiyum ve magnezyum gibi vitamin ilaçları önerilir.

Gece veya gün içinde ayaklara kramp girmesinde kurtulmak için öncelikle beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Gün içinde alınan gıdalarda mutlaka magnezyum ve potasyum tüketimine önem verilmelidir. Magnezyum ve potasyum alımı krampların oluşumunun önlenmesinde büyük faydası olacaktır.

" } ] }