{ "title": "Vücuda Kramp Girmesi", "image": "https://www.kramp.gen.tr/images/Vucuda-Kramp-Girmesi-87.jpg", "date": "20.01.2024 08:04:47", "author": "ali ışık", "article": [ { "article": "Vücuda Kramp Girmesi, Kramp olarak isim verdiğimiz esasında kaslarımızın hareket ettirdiğimiz zamanda oluşan kasılmaların benzeridir. Ama bu kasılma istem dışı meydana gelmektedir. Çok şiddetli ağrıyan ve biraz uzun süren kasılmalardır. Vücudunuzda kasınızı kendi hareketlerinizle kasmadığınız halde sinirleriniz kaslarınızı tetikleyerek kasılmaya ve krampa yol açmaktadır. Normal hareketlerimizi yaparken de sıradan bir kasılma sonrasında da kramp olabiliyor. Kramp giren kastaki sertleşme çok rahatlıkla gözle görülebilir ve dokunarak hissedebilirsiniz. Kramplar 1 ile 15 dakika arasına kadar uzayabilen ve hatta durumuna göre daha da uzun sürebilen kasılmalar olabilir. Kramp girmesi günümüzde herkesin başına gelebilir. Kramp sonrasında ise çözülene kadar aynı yerde birkaç defa üst üste kramp girmesi mümkün olabiliyor. Yetişkin insanlarda çok daha fazla rastlanmaktadır. Vücudumuz da bulunan tüm kaslarımıza kramp girebilmesi mümkündür. Ancak bacak ve ayak krampları çok daha fazla görülmektedir.

Kramp Nedenleri?

Kasların çok fazla kullanılması: Kaslarımızın meslek veya spor gibi durumlarda yoğun bir şekilde kullanılması ve kas yorgunluğu oluşması kramplara neden olabiliyor. Böyle tip kramplar o anda veya saatler sonra da meydana gelebilmektedir. Yorgunluk ve ağrı hissi kaslarınızın yorulduğunu gösterir ve bunu görmezden gelmek sizin enerjinizi tükenmesine ve kramplara neden olabilmektedir. Yemek yedikten sonra yüzülmemesi gerekmektedir. Kaslardan çekilen ve midede toplanan kan, yüzerken kramp girmesine neden olabilir. Aynı pozisyonda çok uzun süre oturmak, yatmak veya bir hareketi defalarda tekrarlamak kas yorgunluğuna ve sonrasında kramplara neden olabilir.

Yaralanma: Mesela bir yaralanmadan sonra vücudunuzun savunma mekanizması olarak kramplara neden olabiliyor. Böyle kramplar ise hareketi en aza indirebilmek ve yaralanmış bölgeyi korumaya çalışması için oluşmaktadır. Kas yaralanmalarında da zarar gören kaslara kramp girmesine neden olmaktadır.

Vücudun aşırı susuz kalması: Örneğin spor gibiyoğun aktiviteler sonrası çok fazla terlediğimiz için vücudumuz susuz kalabiliyor ve bu olasılık kramplara neden olabiliyor. Böyle spor ve egzersizlerde kaybedilen sıvılar için bol bol su içerek kramplara önlem alabiliriz. Böyle kramplar en çok sıcak havalarda görülmüştür. Vücudumuzdaki sodyum eksikliği de kramplara neden olabilmektedir. Sodyum vücudumuzdaki kasların düzgün çalışması için gerekli ve sodyum seviyemizin düşmesi su kaybına etki etmektedir.

Kullanılan İlaçlar: Birçok ilaçta yan etkileri arasında krampların oluşabileceğini belirtmektedirler. İdrar söktürücü ilaçlar, kolesterol düşürücü ilaçlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol ilaçları ve diyaliz tedavisi ilaçları gibi birçok ilaçların yan etkisi olarak kramp oluşması mümkündür.
" } ] }