Kramp Ağrısı Nasıl Geçer?
12 Temmuz 2024

Kramp Ağrısı Nasıl Geçer?

Kramp, günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Son derece şiddetli, ağrılı ve uzun süren kasılmalardan meydana gelir. Herhangi bir kasımızı kendi irademizle kasmadığımız halde sinirler kasılmayı tetikleyerek kramp ortaya çıkmaktadır. Normal yapılan hareketlerimiz sırasında oluşan kasılmalar sonrası beynimiz gevşeme sinyali gönderir, ancak kramplarda bu gevşeme sinyali net olmayıp kas gevşeyemez. Kramp giren bölgede sertleşme görülür ve hissedilebilir. Kramplar birkaç saniye sürebildiği gibi bazen 15 dakika veya daha uzun sürebilir. Tamamen çözülene kadar aynı yere üst üste kramp girebilir.

Kramp Ağrılarının Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Kas krampı geçiren bir kişiye yapılacak en faydalı yöntem, öncelikli olarak yardım eden kişinin sakin olmasıdır. Gerilen kaslar nedeniyle dokunmaya karşı aşırı hassasiyeti olan hastaya sabırlı ve nazik davranmak önemlidir. Hastaya yardımcı olabileceğimiz gibi onu rahatlatmak da gereklidir. Hastayı düz bir zemine yatırıp bir elimizle kramp girmiş ayağı, diğer elimizle de hastanın baldırını sıkıca tutmalıyız. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken baldırına da hafifçe baskı uygulamak mantıklı bir hareket olacaktır. Bu neticede ayak ile bacak arasında 90 derecelik bir açı oluşturmuş olacağız. Bir süre bu pozisyonda durmasının ardından hastanın ayağını ileri ve geri yavaşça hareket ettirmesini sağlayarak krampların azalmasına yardımcı olabiliriz.

Su İçinde Kramp Durumunda Yapılması Gerekenler

Eğer havuz veya denizde kramp girmişse yapılacak en mantıklı şey sakin olup karaya doğru sırtüstü ve kendimizi yormadan hafifçe yüzmektir. Panik yaptığımız zaman en çok kendimize zarar veririz. Eğer suyun içinde yanımızdaki bir kişiye kramp girmişse, biz suyun içinde arkadaşımızın bacağını ovarak veya hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışmalıyız. Krampların kişiyi normalden daha çok yorgun düşüreceği unutulmamalıdır. Bu yüzden krampta azalma olmuyorsa, zaman kaybetmeden sırt üstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak en mantıklı ve doğru hareket olacaktır.

Krampları Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

  • Aşırı sıcak günlerde sıvı tüketmek çok önemlidir. Yaz günlerinde normalden daha çok sıvı kaybedeceğimizden, bu dönemlerde daha fazla ayran, su ve meyve suyu gibi sıvı tüketmek gerekir.
  • Asla alkol alıp denize girmemek gerekir. Alkol kramp riskini artıracaktır.
  • Tek başımıza kimseye haber vermeksizin denize açılmamak gerekir.
  • Özellikle hamilelik döneminde tüketilen süt ve su miktarına özen göstermek gerekir.

Kramp Ağrısı İçin Doğal Yöntemler

Şayet gece ani bir şekilde kramplardan sıkıntı çekilirse, bir çay kaşığı elma sirkesi ile iki çay kaşığı balı suda karıştırdıktan sonra içmek etkili olabilir. Bu doğal yöntem kramp şikayetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Taci

12 Temmuz 2024 Cuma

Kramp anında bacaklarımın kasıldığını ve bir türlü gevşeyemediğini hissediyorum. Bu durumda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum, nasıl bir yöntem uygulamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Taci, kramp anında bacakların kasıldığında öncelikle sakin olmaya çalışmalısın. Kramplar genellikle kısa süreli olur ve kendiliğinden geçer. Ancak, şu adımları uygulayarak rahatlama sağlayabilirsin:

1. Germe Hareketleri: Kramp giren kası nazikçe ger. Örneğin, balın kasında kramp varsa, ayağını yukarı doğru gerip parmaklarını yukarı çekmeye çalış.
2. Masaj: Kası nazikçe ov ve masaj yap. Bu, kasın gevşemesine yardımcı olabilir.
3. Sıcak veya Soğuk Kompres: Krampın olduğu bölgeye sıcak su torbası veya soğuk kompres uygulayabilirsin.
4. Hidrasyon: Krampın en yaygın nedeni susuzluktur. Bol su içerek vücudunun su dengesini koru.
5. Mineral Takviyesi: Magnezyum ve potasyum eksikliği de kramplara neden olabilir. Bu mineralleri içeren gıdalar tüketmeyi düşün.

Eğer kramplar sık sık tekrarlıyorsa bir doktora başvurarak altta yatan bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol ettirmen iyi olur. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

KaRNA Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

KaRNA Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kramp Belirtileri ve Tedavisi

Kramp Belirtileri ve Tedavisi

Kalçaya Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalçaya Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ayağa Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ayağa Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Krampları Nedenleri

Ayak Krampları Nedenleri

Güncel

Gebelikte Kramp Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kramp Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalpte Kramp Belirtileri ve Tedavisi

Kalpte Kramp Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayağa Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayağa Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi