Hamilelikte Kasılma, Yumurtlama döneminde gebe kalınmasıyla birlikte gebeliğin ilerlemesi ve embriyonun rahime yerleşmesi 7-10 günlük bir süreci kapsar ve hamileliğin ilk haftalarında adet gecikmesi ile birlikte karın ve kasık bölgelerinde hafif hafif kasılmalar oluşmaya başlar. Genelde kramp tarzı bir rahatsızlık hissidir ve pek çok anne adayı bu durumu fark eder. Karın bölgesindeki kasılmalar daha ziyade gebeliğin son aylarında daha fazla gerçekleşir. Bu kasılma ve ağrılara kasık ağrıları da eşlik etmeye başlar. Bu durumlar aslında hamileliğin başından sonuna normal süreçlerdir.
Hamilelikte kasılma neden olur ve ne zaman başlar?
Anne adaylarında hamileliğin 6. ayının tamamlanmasından itibaren doğum gerçekleşene kadar olan süreçte karındaki kasılma ve sertleşmeler sık sık hissedilen bir durumdur. İlk gebeliğini yaşayan anne adayları doğal olarak yaşadıkları her kasılma da panik içerisine girebiliyorlar. Her kasılma ve sancıyı acaba doğum gerçekleşiyor mu şeklinde düşünebiliyorlar. Kasılmalar ile alakalı daha önceki gebelikten dolayı tecrübesi olan kadınlar aşağı yukarı ne olduğunu anlayabilmektedir.
Gebelikteki kasılmalar, meydana geliş zamanlarına, hissedildikleri bölgeye ve nedenlerine göre değişmektedir. Brackton Hicks kasılmaları adı verilen yalancı doğum kasılmaları gebelikte hissedeceğiniz ilk kasılma türlerinden biridir. Bunlar ilk kasılmalardır. Gebeliğin 4. aylarından itibaren yaşanan kasılmalardır. Yalancı doğum kasılmaları karın kaslarının kasılmasıdır. Çoğunlukla hareket halinde iken ortaya çıkan kasılmalardır.
Bazı hamileler de bu kasılmaları hiç yaşamayabilir. Bundan dolayı neden ben yaşamıyorum diye endişeye kapılır. Bunu mutlaka her hamile kadın yaşar diye bir kural yok. Brackton hicks kasılmaları ağrısız olup, karın bölgesinde hissedilirler. Ne zaman gelip gideceği belli olmayan düzensiz kasılmalardır. Hareket şeklinizi değiştirdiğinizde kasılma kendiliğinden yok olur.
Eğer pozisyon değiştirmenize rağmen kasılmalar ve geçen süre durumu değiştirmiyor ise doğumu haber veren kasılmalar oluşmuş demektir. Bu durum da karın kasları da sertleşir. Bu kasılmalar rahim ağzını uyardığından dolayı, sancınız olması normaldir. Bu arada kasılmaların aralığını mutlaka dakika olarak takip etmeniz çok önemlidir. Kasılma aralığı 5-10 dakikaya tekabül ediyorsa mutlaka hastaneye gitmelisiniz.
Doğum kasılmaları, bebeğin geliyor olduğunun habercisidir. Bu kasılmalarda sancı çok daha fazladır. Adet sancısından daha şiddetlidir. Sancı başlar, zirve yapar ve geçer. Bu kasılmalar kadından kadına değişiklik gösterebilmektedir. Artık kasılmalar 1-1.5 dakika arasında gidip gelmeye başlar. Ve 15-20 dakika kadar sürer.
Aşırı derece de sancı ola kasılmalarda vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. Kasılmalara suyun gelmesi, vajinal kanama, rahim ağzına göbek kordonunun düşmesi, ve sancılardan dolayı yürüyememe gibi durumlarda eklenmişse hiç vakit geçirmemelisiniz.